Kindje adopteren?
De regels voor het startbedrag adoptie in Vlaanderen
Een kindje adopteren gaat gepaard met strikte procedures en meestal met lange wachttijden. Nadat het hele adoptieproces is afgerond, is het adoptiekind eindelijk jouw kindje. Wist je dat je een startbedrag adoptie kunt aanvragen zodra het kind deel uitmaakt van je gezin? Ontdek hier de regels voor wie in Vlaanderen woont.
Adoptie: voorwaarden startbedrag adoptie
Om in Vlaanderen recht te hebben op het startbedrag adoptie, moeten jij als adoptieouder en je adoptiekind aan een aantal voorwaarden voldoen:
- je adoptiekind woont officieel bij jou in Vlaanderen, of je kunt dat bewijzen. Let op, slechts bepaalde documenten worden als bewijs aanvaard. Neem hiervoor contact op met Parentia.
- je adoptiekind voldoet aan de voorwaarden die voor alle kinderen gelden om het Groeipakket te krijgen (studie en opleiding, schoolverlater, kind met een beperking).
- Ofwel een verzoekschrift tot adoptie, zowel voor minder- als meerderjarige kinderen in België dat ingediend werd bij de familierechtbank.
- Ofwel een verzoekschrift tot adoptie, zowel voor minder- als meerderjarige kinderen in België dat ingediend werd bij de familierechtbank.
- Ofwel een adoptieakte uitgesproken door een buitenlandse overheid.
- Ofwel een buitenlandse akte tot plaatsing met het oog op adoptie in België
- het adoptiekind maakt deel uit van je gezin.
- jij als adoptieouder of je (huwelijks)partner kregen nog geen startbedrag uitbetaald voor je adoptiekind.
- Per gezin kun je slechts één startbedrag adoptie krijgen voor hetzelfde kind.
Een voorbeeld: Frans Peeters is heel erg gehecht aan zijn stiefzoon Mark en wil hem adopteren. Hij heeft echter geen recht op een startbedrag adoptie als de mama van Mark met wie hij samenwoont al het startbedrag heeft ontvangen voor Mark.
Hoeveel en wanneer wordt het betaald?
Het startbedrag adoptie bedraagt in Vlaanderen € 1.238,78 per kind.
Zodra we de nodige documenten en gegevens ontvangen hebben, betalen we als uitbetaler van het Groeipakket, het startbedrag adoptie zo snel mogelijk uit. Hebben we je bankrekening in je bezit, dan ontvang je daarop je startbedrag adoptie. Zo niet, krijg je een circulaire cheque.
Hoe vraag je het aan en wie doet de aanvraag?
Jij als adoptieouder of je partner (echtgenoot, echtgenote of samenwonende) kunnen het startbedrag adoptie aanvragen.
Je kunt de aanvraag indienen vanaf het ogenblik dat de binnen- of buitenlandse adoptieprocedure opgestart is en het kind deel uitmaakt van je gezin.
Om de premie te kunnen uitbetalen, moeten wij als uitbetalingsactor beschikken over:
een ingevulde 'Aanvraag startbedrag adoptie'. Stuur dit door naar vlaanderen@parentia.be;
een kopie van de adoptieakte, van het verzoekschrift tot adoptie of van een buitenlandse beslissing tot plaatsing met het oog op adoptie in België;
de datum wanneer het geadopteerd kind bij jou gedomicilieerd is in Vlaanderen;
je geeft het best je bankrekeningnummer door. Een storting is snel en veilig. Doe je dit niet, dan krijg je een circulaire cheque.
Wie ontvangt het startbedrag adoptie?
Als jij als alleenstaande een kind adopteert, dan betalen we het startbedrag adoptie aan jou uit. Als jij en je partner een kindje adopteren, dan storten we het startbedrag adoptie op de rekening die jullie samen hebben gekozen.
Wezenbijslag: een speciale situatie
Als zowel een biologische als een adoptieouder overlijden bij een gewone adoptie, kan de wezentoeslag van toepassing zijn. Bij een ‘volle’ adoptie (waar de band met de natuurlijke ouders is verdwenen), kan enkel het overlijden van een adoptieouder recht geven op wezenbijslag. Voor meer informatie kun je terecht bij je consulent.