Basisbankdienst, een oplossing voor jou?
Wat is de basisbankdienst?
De basisbankdienst bepaalt dat elke consument die legaal in een lidstaat verblijft recht heeft op minstens één zichtrekening. Je kunt gebruik maken van de basisbankdienst onder de vorm van een zichtrekening met een debet kaart.
Je kunt er volgende zaken mee doen:
- geld afhalen;
- overschrijvingen;
- doorlopende betalingsopdrachten;
- domiciliëringen;
- deposito’s (het in bewaring geven van geld aan een bank);
- uitvoering van betalingstransacties via een betaalkaart of een soortgelijk instrument.
Deze verrichtingen kun je uitvoeren als er genoeg geld op je zichtrekening staat. Je mag geen negatief saldo op je rekening staan hebben. Je ontvangt ook uittreksels van de rekening.
Wanneer heb je recht op de basisbankdienst?
Wanneer heb je geen recht op de basisbankdienst?
De bank kan je aanvraag weigeren in de volgende situaties:
- je beschikt al over de basisbankdienst of je hebt al een andere zichtrekening, ook al is dit bij een andere bank;
- je hebt al rekeningen voor minstens 6000 EUR; het geld dat je op rekeningen hebt bij andere banken komt ook in aanmerking;
- je hebt al kredietovereenkomsten voor minstens 6000 EUR;
- je hebt oplichting, misbruik van vertrouwen, frauduleus faillissement, valsheid in geschrifte, of het witwassen van kapitalen gepleegd.
Weigert de bank je de basisbankdienst? Ze moet jou hiervan onmiddellijk na haar beslissing op de hoogte brengen. De beslissing tot weigering of opzegging gebeurt schriftelijk en kosteloos.
Waar kun je terecht voor de basisbankdienst?
Wat kost de basisbankdienst?
Wat kan de bank je vragen?
De bank zal je vragen om een formulier in te vullen. Aan de hand van dit formulier onderzoekt ze of je recht hebt op de basisbankdienst. De bank mag je vragen of je bij haar of bij een andere bank al een zichtrekening hebt, of je een spaarrekening hebt en welk bedrag. Ze moet ook kunnen nakijken of je geen rekeningen hebt voor minstens 6000 EUR. Dit is een reden waarvoor de bank je de basisbankdienst kan weigeren.
De bank mag niet discrimineren op basis van je nationaliteit, woonplaats, leeftijd, enz. Ze mag je niet vragen of je behoeftig bent, niet eisen dat iemand zich voor jou borg stelt en evenmin eisen dat je andere producten bij haar zou nemen. (zoals verzekeringen, spaarrekeningen of leningen).
Het storten van het Groeipakket of je kinderbijslag op een bankrekening is gemakkelijk, veilig en meestal voordeliger. Een betaling per circulaire cheque heeft nadelen, zoals inningkosten en risico's op vertraging, diefstal of verlies. Wil je je Groeipakket of kinderbijslag ontvangen op een rekening? Download dan het formulier voor Vlaanderen, Brussel of Wallonië in functie van je woonplaats en stuur het ingevulde document terug via onze contactpagina, My Parentia of via de gegevens op het formulier.
Bronnen:
- Federale Overheidsdienst Economie
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.