FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Zwangerschapskwaaltjes? Deze oefeningen kunnen helpen

Zwanger zijn is niet altijd rozengeur en maneschijn, helaas. Een zwangerschap gaat niet zelden gepaard met de nodige ongemakken. Deze kwaaltjes verschijnen meestal in het eerste trimester, maar blijven bij sommige vrouwen voortduren. Van ochtendmisselijkheid tot bekkeninstabiliteit of constipatie: wat een vrouw toch allemaal verdragen moet! Gelukkig kan bewegen helpen tegen bepaalde klachten. Laat je wel steeds adviseren door je gynaecoloog en luister naar je lichaam.

Waarom bewegen?

Als je een geoefende sporter bent en je zwangerschap normaal verloopt, kun je gerust blijven sporten. Niet zo sportief? Dan is je zwangerschap niet het ideale moment om voor een marathon beginnen te trainen. Toch kun je ook als onsportieveling (rustig) bewegen om ongemakken te verlichten. Een goede conditie helpt zelfs om je bevalling vlotter te laten verlopen en het herstel achteraf te versnellen. Daarnaast blijven je zwangerschapskilo’s beter onder controle én zal je humeur verbeteren door de endorfines die vrijkomen tijdens het sporten. Al kunnen we niet beloven dat je moodswings volledig verdwijnen …

Geconstipeerd? Ga wandelen of zwemmen

Constipatie is een van de meest voorkomende zwangerschapskwalen. Naast voldoende water drinken en gebalanceerde vezelrijke voeding eten, is beweging belangrijk om deze vervelende klacht te verhelpen of te voorkomen. Een wandeling maken of baantjes in het zwembad trekken, kan je darmen weer aan het werk zetten. Je even gewichtloos voelen in het water doet eveneens deugd bij zware benen of een pijnlijke rug.

Ook yoga kan helpen

Zwangerschapsyoga brengt je niet alleen tot rust, maar leert je ook om te vertrouwen op je lichaam en om juist te ademen. Over een goede voorbereiding op je bevalling gesproken! Yoga kan ook helpen tegen slapeloosheid of een pijnlijke rug. Je hoeft niet per se naar een yogastudio, maar kunt ook thuis wat eenvoudige oefeningen doen.

  1. De kat en de koe: Ga op handen en knieën zitten en hou een rustige buikademhaling aan. Adem door je neus in en uit. Kantel je bekken bij het inademen, zodat je een holle rug krijgt (de kat). Adem weer uit en maak een bolle rug (de koe). Herhaal deze oefening op een rustig tempo en laat je hoofd ontspannen naar beneden hangen.  
  2. ‘Dansende’ heupen: Zet je voeten uit elkaar op heupbreedte en maak zacht cirkelende bewegingen met je heupen. Herhaal de oefening en wissel af en toe van richting.
  3. De vlinder: Ga in kleermakerszit zitten en zet je voetzolen tegen elkaar. Recht je rug en laat je knieën zacht op en neer gaan, zoals de vleugels van een vlinder. Duw je knieën zeker niet naar beneden en forceer niets! Je mag nergens pijn voelen.

Denk tussen al die vervelende zwangerschapskwaaltjes door ook aan je startbedrag (Vlaanderen) of kraamgeld (Brussel of Wallonië). Vraag het bedrag eenvoudig online aan en je krijgt het al vanaf twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum op je rekening gestort!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!