Je kind afstaan ter adoptie?
Zo'n beslissing neem je natuurlijk niet overhaast. Je laat je best begeleiden door een team van professionelen. Als je afstand van je kind overweegt, neem dan contact op met het adoptiehuis of een erkende adoptiedienst om je te laten bijstaan in je beslissing. Hieronder vind je alvast een antwoord op de meest gestelde vragen omtrent de afstand van je kind.
Wat houdt adoptie in?
Bij adoptie kies je er definitief voor je kind door andere ouders te laten opvoeden. Wanneer een vonnis ter adoptie wordt uitgesproken verlies je elke wettelijke band met je kind. Je verliest je wettelijke plichten maar ook je rechten als ouder. Je staat je kind altijd af via het adoptiehuis en een erkende adoptiedienst. Je begeleidster biedt je gedurende je zwangerschap, bij en na de bevalling zowel psychosociale begeleiding als medisch-praktische en administratieve ondersteuning. De inhoud en het aantal gesprekken bepaal je zelf samen met je begeleider. Als je dat wenst, kan ook de vader van je kind, je ouders of een vertrouwenspersoon betrokken worden bij deze gesprekken. Bovendien kan je nadien, bij het verwerken van de afstand van je kind, blijvend op de dienst terecht.
Kom ik later nog iets te weten over mijn kind?
Er is altijd de mogelijkheid om de ontwikkeling van je kind na de adoptie op te volgen. Je kan foto’s bekomen en informatie verkrijgen over het opgroeien van je kind wanneer je dat zou willen. Uit respect voor het privéleven van alle betrokkenen worden echter nooit identiteitsgegevens of adresgegevens doorgegeven.
Kan ik me laten begeleiden?
Wanneer je overweegt je kind af te staan voor adoptie, kan een medewerkster van de adoptiedienst je in je beslissingsproces begeleiden. Bij voorkeur start je daar al mee nog voor de bevalling. Tijdens deze begeleiding zal men samen met jou bekijken wat jij belangrijk vindt voor je kind en daarmee houden de begeleiders zoveel mogelijk rekening bij het kiezen van de adoptieouders. Indien gewenst kan je als moeder de adoptieouders ook ontmoeten. Je begeleidster kan als je dat wil ook bij de geboorte aanwezig zijn. Je bepaalt ook volledig zelf of je kind na de geboorte wil zien en of het bij jou op de kamer komt te liggen of niet. Na de geboorte bekijkt men of het kind onmiddellijk bij de kandidaat-adoptanten geplaatst wordt, of als het eventueel gedurende twee maanden in een pleeggezin zal wonen in afwachting van de officiële adoptie. Je hebt als moeder vanaf de geboorte namelijk twee maanden de tijd om je te bedenken en terug te komen op je beslissing. Je kan in deze bedenktijd zonder bijkomende procedure beslissen om je kindje alsnog te houden. Gedurende die periode kan je ook nog steeds je kindje zien wanneer je dat wil.
Zal mijn kind in de toekomst nog informatie krijgen over mezelf?
Het adoptiehuis houdt je gegevens steeds bij. Ook voegen ze een goede beschrijving en liefst ook een foto van jezelf als moeder aan het dossier toe. Dit zodat je kind later, bij vragen over diens afkomst, altijd bij het adoptiehuis terecht kan. Als moeder kan je ook altijd een brief of een aandenken voor je kind achterlaten. Een geadopteerd kind kan vanaf de leeftijd van 12 jaar onder begeleiding zijn dossier inkijken. Adresgegevens worden nooit zomaar meegedeeld. Als de geadopteerde de nodige maturiteit heeft en als beide partijen dit willen, werkt men naar kennismaking of contact toe. Dit geldt niet voor kinderen die te vondeling gelegd werden, dit omdat hier geen gegevens van de moeder gekend zijn.
Volle of gewone adoptie
Volle adoptie
- Familiale banden: alle juridische banden met de oorspronkelijke familie worden verbroken en het kind krijgt een nieuwe familie. Het kind krijgt dan ook de naam van diens nieuwe familie.
- Voorwaarden: het kind moet nog minderjarig zijn op het ogenblik dat de kandidaat-ouder het verzoekschrift indient.
- Erfenis: een vol geadopteerd kind en zijn afstammelingen worden volledig gelijkgeschakeld met eigen kinderen en verkrijgen dezelfde rechten. Erven van de biologische ouders of familie is dan niet meer mogelijk.
Gewone adoptie
- Familiale banden: Het kind behoudt zijn juridische band met zijn oorspronkelijke ouders en familie. Het geadopteerde (stief)kind zal de naam adoptieouders krijgen maar kan er ook voor kiezen diens oorspronkelijke naam te behouden. De twee namen moeten steeds gebruikt worden, gescheiden door een koppelteken.
- Voorwaarden: hier geldt geen leeftijdsgrens. Ook meerderjarigen kunnen geadopteerd worden.
- Erfenis: geadopteerden kunnen in twee families erven. Zowel in de adoptiefamilie als in de oorspronkelijke familie.
Neem je tijd
Je kind afstaan ter adoptie, is niet iets waar je licht over gaat. Als je geen plaats ziet voor een nieuw leven in je gezin, neem dan alle tijd die je nodig hebt om de dingen op een rijtje te zetten en om alle mogelijke opties te overwegen.
Neem geen overhaaste beslissingen en laat je begeleiden door professionelen. Praat erover. Houd steeds in je achterhoofd: eens je kindje door nieuwe ouders is geadopteerd, is er geen weg meer terug.
Bronnen:
Fara
Adoptiehuis
Axis Finance
Autorité Centrale Communautaire (ACC) - Direction de l'Adoption
Bronnen:
Fara
Adoptiehuis
Axis Finance
Autorité Centrale Communautaire (ACC) - Direction de l'Adoption
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.
levensfase
topics
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor
Stel je vraag online
Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!