Hoe bereid ik mijn kind voor op die eerste schooldag?
De eerste schooldag is op komst!
Je bereid je kind best voor op die eerste schooldag. Hieronder vind je een aantal nuttige tips terug.
- Tot hun groot genoegen mogen kinderen tijdens de vakantie vaak later opblijven. Een spelletje na het eten? Gezellig samen naar een film kijken? Waarom niet, het is vakantie!
Maar wanneer de eerste schooldag er aankomt, is het belangrijk om te wennen aan het schoolse ritme. Spijtig genoeg lukt vroeger opstaan en gaan slapen niet van de ene dag op de andere. Dit vraagt een beetje tijd en daarom kun je de week voor de terugkeer naar school stap voor de stap het uur van slapengaan en opstaan vervroegen. Voor een goede nachtrust vermijdt je oogappeltje voor het slapengaan best alle schermen . - Wie aan vakantie denkt, denkt aan allerhande pleziertjes: een rijk gevuld ontbijt, snoepjes, ijsjes,... Eens de terugkeer naar school nadert, wordt het tijd om wat evenwichtiger te gaan eten.
Een gezond ontbijt en gezonde tussendoortjes helpen om hun energie de hele dag op peil te houden. - Denk ook even aan jullie ochtendroutine. Het is niet op die drukke ochtend dat je moet beginnen plannen wie eerst naar de badkamer moet of mag. Herinner je kinderen er ook aan dat spelen, een boek lezen of tv-kijken niet de bedoeling is.
- De terugkeer naar school is altijd spannend, zowel voor de kinderen als voor de volwassenen. Om die eerste ochtend zo vlot mogelijk te laten lopen, bereid je de boekentas best de avond voordien al voor. Een puber kan dit uiteraard alleen, maar toon hem of haar dat je er bent als er twijfels zijn.
Doet jouw kind soms moeilijk over kleding? Bereid dit dan zeker ook op voorhand voor. Zo voorkom je onnodige discussies en twijfels tijdens de ochtendrush. - Die eerste dag is voorbij? Vraag je oogappel zeker hoe het geweest is. Het is belangrijk dat je kind weet dat je er voor hem of haar bent. Maar wees anderzijds niet verbaasd als je vraag niet het gewenste antwoord krijgt. Misschien heeft jouw kind wat tijd nodig om alles te verwerken en krijg je straks bij het avondeten of voor het slapengaan wel een heel verhaal te horen.
Is het komende schooljaar een overgangsjaar?
Van kleuter- naar lager onderwijs?
De overgang van kleuter naar lager is een grote stap. Stilaan verdwijnt het speelse om plaats te maken voor wat meer zelfstandigheid. Blijven zitten is voor heel wat kinderen een hele uitdaging. Huiswerk, lessen, rapporten... de verschillen zijn talrijk. Maar na verloop van tijd en met jouw steun wordt jouw kind dit allemaal gewoon.
- Een boekentas kiezen is voor een kind meestal een hele leuke bezigheid. Ga samen op zoek naar een boekentas die past bij zijn leeftijdscategorie en die aan jouw voorwaarden voldoet qua prijs, gewicht,... Op die eerste schooldag is jouw kleine spruit vast zo fier!
Kleine tip: Het is altijd nuttig om de prijskaart en het aantal leerjaren dat je de boekentas wenst te gebruiken af te wegen.
Kinderen vinden een nieuwe boekentas altijd leuk, maar dit is niet noodzakelijk! - Meestal krijg je in de loop van de maand juni het lijstje met het materiaal voor het jaar nadien al mee. Wacht niet tot 1 september om alles te kopen. Zo maakt jouw spruit een goede start en vermijd je de drukte van de eerste dagen in de supermarkt.
Verandert jouw kind van school? Neem contact op met de nieuwe school. In augustus zijn de scholen meestal telefonisch bereikbaar. - Het huiswerk maakt zijn intrede! Het is dus belangrijk om een plekje te voorzien waar je kind in alle rust zijn huiswerk kan maken. In de woonkamer of op de kamer? Alles kan! Voorzie ook een plekje waar je kind zijn gerief dat de dag nadien niet nodig is, kan achterlaten, op die manier kun je de boekentas misschien wat verlichten.
- Gaat je kind alleen naar school? Te voet of met de fiets? Voorzie het nodige materiaal om in alle veiligheid naar school te gaan en oefen eerst een paar keer samen.
- Een hobby? Waarom niet! Je kind moet zich kunnen uitleven en ontspannen. Zoek samen een activiteit uit die je kind interesseert en die past in jullie agenda.
Op weg naar het secundair onderwijs?
Tot vandaag werd je kind altijd opgevangen door één en dezelfde leerkracht, maar in de toekomst gaat dit veranderen. Elke leerstof wordt dan aangeleerd door een verschillende leerkracht. Bovendien zal je kind moeten wennen aan nieuwe lokalen en werkmethodes en een nieuwe vriendenkring opbouwen. Kortweg, er is wat verandering op komst. Maar wees gerust, je puber komt er en je kunt bij problemen altijd terecht bij de klastitularis en het lerarenkorps.
Wij geven je alvast enkele tips:
- Ga samen met je kind op bezoek in de school (of op virtueel bezoek aan de hand van video’s en foto’s). Hij of zijn kan er de sfeer opsnuiven en zich wat projecteren in deze nieuwe omgeving. Op die manier, verdwijnt de angst wat op die eerste dag.
- Die overstap naar het middelbaar onderwijs gaat vaak gepaard met een nieuwe school, met als gevolg een nieuw traject of zelfs het gebruik van het openbaar vervoer. Het is belangrijk je kind hierop voor te bereiden en die onnodige stress op de eerste schooldag weg te werken. Dit kan op verschillende manieren. Ga de eerste dagen samen naar school of oefen eens tijdens de vakantie. Misschien kennen jullie iemand in de buurt die in dezelfde school les volgt? Samen naar school gaan, kan zowel voor je kind als voor jezelf een hele opluchting zijn.
- Stel je puber gerust dat een slechte toets geen ramp is. Het wennen aan de nieuwe werkmethodes vraagt wat tijd. Samen vinden jullie sleutels van de nieuwe studeer- en werkmethode.
- Waarschijnlijk heeft je zoon of dochter zijn taken in de laatste jaren van het lager onderwijs wat leren plannen, maar in het secundair onderwijs zal hier nog meer aandacht aan besteed moeten worden. Voorzie een jaarkalender zodat je kind zijn taken en toetsen voor de verschillende vakken op lange termijn kan inplannen, op die manier voorkom je dat hij of zij op het laatste moment in tijdsnood komt.
Een goede planning vergemakkelijkt ook het maken van de schooltas. Het is niet nodig om je map van aardrijkskunde mee te nemen, als de volgende les pas volgende week is. - Overweeg samen met je puber of al de buitenschoolse activiteiten compatibel zijn met het nieuwe lessenrooster en de nieuwe vereisten. Misschien moeten er keuzes gemaakt worden of moet de vrije tijd wat anders ingedeeld worden.
- In het middelbaar onderwijs zal je kind op termijn ook keuzes moeten maken. Misschien brengt dit onzekerheid teweeg. Evalueer samen de verschillende opties in functie van het lesaanbod en de interesses van je oogappel.
Aarzel niet om een kijkje te nemen in onze verschillende rubrieken. Er komen heel wat interessante thema's aan bod.
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.