NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Blokperiode: hoe hou ik een goed evenwicht tussen "blokken" en "ontspannen"?

Het lijkt of de start van het schooljaar nog maar een paar weken geleden is, en plots staan de eindexamens ons alweer aan te loeren. Na de jaarlijkse paasvakantie in het Nederlandstalig onderwijs of lentevakantie in het Franstalig onderwijs, hebben de studenten in het hoger onderwijs nog een paar weken les. Daarna volgt een blokperiode die wordt afgesloten met de eindexamens. Tegelijkertijd betekent het einde van de lente ook het begin van vele massa evenementen die ook de interesse van onze studerende jeugd trekken.
Studeren wanneer een groot deel van de Belgische bevolking opgaat in de groepssfeer van een EK voetbal in juni of van de eerste festivals, is niet altijd evident. Parentia geeft je enkele tips om de tijd in je blokverlof zo in te delen dat je je leerstof verwerkt krijgt en toch nog wat van de sfeer van de nakende zomer kunt genieten.

Hoe maak ik een goede studieplanning?

Hou rekening met het tempo waarop JIJ studeert, spiegel je niet aan anderen. Ben jij op je best in de ochtend? Plan dan de moeilijkste leerstof in op het vroegste moment van je dag. Ben je eerder ’s avonds het meest in je element? Zorg dan dat je avonduren meer gevuld zijn met studiemomenten dan de vroege uurtjes (waar je dan eventueel wat meer ontspanning kunt voorzien). Het is ook zeer belangrijk dat je een realistische planning opstelt. Maak een planning op die haalbaar is. Het is vaak niet mogelijk om alles tot in detail te studeren. Bepaal daarom wat volgens jou de prioriteiten zijn en focus je daarop. Plan tenslotte een bufferdag in. Een dag waarvan je hoopt dat die niet nodig is, maar die vrij is ingeval je vooropgestelde planning niet haalbaar blijkt. Wees ook niet bang om je planning kritisch te evalueren en eventueel gaandeweg zelfs bij te stellen wanneer je ziet dat je het met de huidige planning niet haalt. Niets werkt zo demotiverend als een planning die je niet kan halen.

Kun je deelnemen aan de activiteiten?

Het grote dilemma in de blokperiode . Veel studenten gaan ervan uit dat de nakende examens een hypotheek leggen op de hele maand mei en juni, zowel als de daarbij horende evenementen. Ze isoleren zich van de buitenwereld en ontzeggen zich elke vorm van ontspanning in het teken van het studeren. Er is echter niets verkeerds aan om wel te genieten van al die feestvreugde. Integendeel. Het is belangrijk om naast studeertijd ook tijd te voorzien om te ontspannen. Belangrijk is wel dat je deze tijd ook effectief inplant in je blokschema en dat je je aan dat schema houdt. Wees ook realistisch wanneer je deze ontspanningsblokken inplant. Ga geen volledige dagen ontspanning inplannen. Je studies – en dus ook studeren – horen nog steeds prioriteit te hebben.

Het studeren gaat niet zo snel vooruit als gepland! Wat nu?

Je had de perfecte planning opgesteld. Alles wat je moest doen was je daaraan houden en alles zou  in kannen en kruiken komen. Helaas lijkt het studeren toch niet zo vlot te gaan als je zelf had verwacht. De uren op de klok tikken weg, maar het aantal pagina’s in je cursus volgen niet evenredig. Wat nu gedaan? Eerst en vooral, niet panikeren, daar bereik je niets mee. Maar wat dan wel. Begin met te beslissen wat de belangrijkste leerstof is van de cursus die problemen geeft en herschik je studieplanning om die stof eerst in je hoofd te krijgen. Als er achteraf dan nog tijd overblijft, kun je de minder belangrijke dingen er nog bijnemen. Het is sowieso belangrijk dat je tot het einde van je cursus raakt. Heel vaak komt een belangrijke vraag uit die laatste paragraaf in je handboek. 

Motivatie zoek?

Het is ons allemaal gekend. Je gaat naar het einde van je examenperiode toe en een deel van je vrienden is al klaar met hun examens. Rondom je zie je hoe mensen genieten van de rust terwijl jij nog steeds achter je boeken gekluisterd zit. Daar vliegt je motivatie aan het raam naar buiten. Dit is echter niet het moment om de moed te laten zakken. In plaats van te kijken naar de mensen die al ten volle van hun rust kunnen genieten, ga je beter op zoek naar mensen die hetzelfde lot zijn aangedaan als jij. Geef elkaar een peptalk (niet te lang uiteraard want er moet ook gestudeerd worden) en geef die laatste uren nog het beste van jezelf. 

Het is zover! E-Day!

Gedaan met studeren, de leerstof zit er in, je doet je boeken toe en besluit om tijdig te gaan slapen zodat je de dag nadien goed uitgerust aan je examen kunt beginnen. In bed neem je de tablet nog even bij de hand en je bekijkt nog een aantal voorbeeld vragen voor het examen dat je de dag nadien moet afleggen. Maar oh neen, die voorbeeldvraag blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. Een volgende ook al niet. Je slaat in paniek, staat terug op en neemt de boeken opnieuw ter hand. 

NIET DOEN! 

Het is normaal dat je niet instant de materie die je net gestudeerd hebt, kunt reproduceren. Je hersenen hebben tijd nodig om alles te structureren in je hoofd. En dat gebeurt terwijl je slaapt. Het is dus uiterst belangrijk dat je je nachtrust neemt. Sluit dus je boeken, maak je hoofd op het allerlaatste moment niet gek door op zoek te gaan naar mogelijke examenvragen. En ga de dag nadien met een uitgerust hoofd naar je examen! Het komt heus allemaal wel goed!

Concentratie toch verloren?

Je ziet het helemaal voor je. In een perfecte wereld studeer je de klok rond met strikt afgelijnde pauze momenten. Maar wat als je hoofd je planning niet wilt volgen. Hoe hard je ook je best doet, er zijn van die dagen dat je de concentratie gewoon niet kunt vasthouden. Pech? Neen hoor. Uren aan een stuk studeren, niet bewegen… passiviteit maakt dat je geest je uiteindelijk in de steek zal laten. Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Probeer wat te sporten, ga wat joggen, doe een wandeling met de hond. Kortom geef je lichaam ook eens wat fysieke inspanning in plaats van steeds enkel de mentale activiteiten hoog op te drijven. Je gaat je nadien niet alleen beter kunnen concentreren, maar je zal ook zien dat je beter zal kunnen slapen.

Laat je niet afleiden

Maak duidelijk aan de mensen rondom je wanneer je wel en niet gestoord kunt worden. Hoe goed bedoeld het ook is, korte gesprekjes kunnen je uit je ritme halen en je focus breken. Aarzel niet om eens een welgemeende SHHHH te laten horen om aan te geven dat je niet gestoord mag worden.

Moe? Slaap je voldoende?

Ook (en zelfs zeker) wanneer je in je blokperiode zit, is het belangrijk om voldoende nachtrust te hebben. Door voldoende te slapen, verhoog je je concentratievermogen wanneer je wakker bent. Een ‘nachtje doordoen’ lijkt misschien wel “Die Hard” maar op termijn bereik je er weinig mee. 

Eet gezond en drink voldoende

Probeer gevarieerd en gezond te eten. Kies voeding die vol trage suikers zit zodat je een lange concentratiespanne hebt. Je hersenen hebben dit nodig om lang te kunnen blijven functioneren. Studentenhaver, bosbessen, maar ook donkere chocolade behoren bijvoorbeeld tot het lijstje ‘hersenvoer’.
Drink voldoende en daarmee bedoelen we geen energydrinks of alcohol. Water, water en nog eens water. Op termijn geeft dit je meer brandstof om door te gaan en je voorkomt er mee dat je hoofdpijn krijgt. Bovendien zal je ook niet aan je broodnodige nachtrust moeten inboeten wat wel het geval kan zijn als je gesuikerde dranken consumeert.

Stress? Zenuwachtig? Dat is toch maar normaal!

Er is niets mis met wat gezonde stress. Integendeel, het is volkomen normaal. Meer zelfs, een beetje stress zorgt ervoor dat je lichaam in een hogere staat van alertheid is, zowel fysiek en geestelijk en zal in de meeste gevallen je examenresultaat dan ook ten goede komen. 

Parentia wenst alle studenten succesvolle examens toe! 

Vond je dit een interessant artikel? Ben je op zoek naar wat extra inspiratie? Neem dan zeker ook een kijkje op onze Parentia blog.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!